személyes.rólam.fényes

Hiszek abban, hogy mi itt mindannyian kaptunk tehetséget valamihez, gyakran több mindenhez is, amit örömmel végzük és eredendően jók vagyunk benne, így mások javát is szolgáljuk vele. Ha megtaláltuk magunkban ezeket a képességeinket, egyben örömforrásainkat és éljük, csináljuk, gyakoroljuk azokat, akkor a helyünkön vagyunk. Ez hozzásegít ahhoz, hogy úgy érezzük, értelmes életet élünk és jelen van az öröm a mindennapjainkban.

Szerintem érdemes foglalkozni azzal, hogy minél több öröm és felszabadultság legyen az életünkben, a munkánkban, a kapcsolatainkban. Ez egy önismereti út, próbálkozások, igenek és nemek sora.

Én ezt máig a coachingban és az önismereti csoportokban (tréningek, pszichodráma és szomatodráma) találtam meg.

Az integrál szemléletű coaching alkalmak során legjobban a mély figyelmet szeretem. Ez elhozza az együttérzés lehetőségét a kliensemmel a nehéz dolgaiban. És lehetővé teszi egy amolyan madártávlatból meglátni, hogy mi az, ami kiemelkedik a történetéből. Merre is mehetnénk tovább. Partnerként vagyunk együtt, egyenrangúságban, érdeklődően, tiszteletben, emberi közelségben. Ez a fajta kapcsolat önmagában is gyógyító és a kliensnek is, nekem is felemelő.

Azokat a módszereket használom az egyéni coaching és az egyéni szomatodráma konzultációk során, amelyek nekem sokat és mélyen segítettek a személyes életemben: segítő beszélgetés, pszichodráma, szomatodráma, rendszerállítás, szimbólumokkal való munka és a támogató együttlét.

A szomatodráma csoportokban ez az élményem kiegészül, mert többen vagyunk együtt ilyen mély, őszinte és befogadó módon, ahol a résztvevők vállalhatják magukat úgy, ahogy vannak. Gyakoroljuk a mélyünkre figyelést, kapcsolódást önmagunkkal, a tesünkkel, érzéseinkkel, belső képeinkkel, felemelő vagy lehúzó gondolatinkkal. A szomatodrámában azt szerettem meg legjobban, ami nekem is sokat segített a saját önismereti folyamatomban, hogy nem fejből dolgozunk benne, hanem egy intuitívabb állapotból beleérzünk. És a komoly témák feldolgozása közben nagyon meghitt és intim módon vagyunk jelen, előbukkan a humor is, a játékosság és a kreativitás.

2010 óta foglalkozom integrált szemléletű coachinggal, 2002 óta vezetek csoportokat, 2018 óta foglalkozom szomatodrámával.

TANULMÁNYAIM ÉS ÖNISMERETI MUNKÁIM:

Pszichodráma (Magyar Pszichodráma Egyesület)
Tanáraim: Kökény Veronika, Daubner Eszter, Märveis Ildikó, Dr. Rapcsányi Éva

Szomatodráma (Testtől Lélekig Alapítvány)
Tanáraim: Pataki Bea, Oláh Kata

Rendszerszemléletű és megoldásorientált coaching módszertanok (rendszerállítás, NLP, asszertív kommunikáció, szimbólumokkal való munka – Lemma Coaching)
Tanárom: Wiesner Edit

Művészetterápiás önismereti csoportok és egyéni terápia (rajz, festés, alkotás, tánc, mozgás, a természet ereje, KIP)
Csoportvezetőim, kísérőim: Sajbán Indira, Dr. Kovács Szilvia, Ocsovai Tünde


Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem