személyes.rólam.fényes

Hiszek abban, hogy mi itt mindannyian kaptunk tehetséget valamihez, lehet hogy több mindenhez is, amiben jók tudunk lenni, örömmel végezzük és valahogy mások javát is szolgáljuk vele. Ha megtaláltuk magunkban ezeket a képességeinket és éljük, csináljuk, gyakoroljuk azokat, akkor a helyünkön vagyunk. Ez hozzásegít ahhoz, hogy úgy érezzük, értelmes életet élünk.

Szerintem érdemes foglalkozni azzal, hogy minél több öröm és felszabadultság legyen az életünkben, a munkánkban, a kapcsolatainkban. Ez egy önismereti út, próbálkozások, igenek és nemek sora.

Én ezt máig a coachingban és a drámacsoportokban (pszichodráma és szomatodráma) találtam meg.

A coaching alkalmak során legjobban a mély figyelmet szeretem átélni. Ez elhozza az együttérzés lehetőségét a kliensemmel a nehéz dolgaiban. És lehetővé teszi egy nagyobb mezőből megérezni, hogy mi az, ami kiemelkedik a történetéből. Merre is mehetnénk tovább. Partnerként vagyunk együtt, egyenrangúságban, tiszteletben, emberi közelségben. Ez a fajta kapcsolat önmagában is gyógyító és a kliensnek is, nekem is felemelő tud lenni.

Azokat a módszereket használom az egyéni coaching során, amelyek nekem sokat és mélyen segítettek a személyes életemben: segítő beszélgetés, pszichodráma, szomatodráma, rendszerállítás, szimbólumokkal való munka és a támogató együttlét.

A szomatodráma csoportokban ez az élményem kiegészül, mert többen vagyunk együtt ilyen mély, őszinte és befogadó módon, ahol a résztvevők vállalhatják magukat úgy, ahogy vannak. Nem kell semilyennek lenniük. Gyakoroljuk a mélyünkre figyelést, kapcsolódást önmagunkkal, a tesünkkel, érzéseinkkel, belső képeinkkel, felemelő vagy lehúzó gondolatinkkal. A szomatodrámában azt szerettem meg legjobban, ami nekem is sokat segített a saját önismereti folyamatomban, hogy nem fejből dolgozunk benne, hanem egy intuitívabb állapotból. A játék ilyen. Ehhez segít. Ezért is hívjuk gyógyító játéknak.

2010 óta foglalkozom holisztikus szemléletű coachinggal, 2002 óta vezetek csoportokat.

TANULMÁNYAIM ÉS ÖNISMERETI MUNKÁIM:

Pszichodráma (Magyar Pszichodráma Egyesület)
Tanáraim: Kökény Veronika, Daubner Eszter, Märveis Ildikó, Dr. Rapcsányi Éva

Szomatodráma (Testtől Lélekig Alapítvány)
Tanáraim: Pataki Bea, Oláh Kata

Rendszerszemléletű és megoldásorientált coaching módszertanok (rendszerállítás, NLP, asszertív kommunikáció, szimbólumokkal való munka – Lemma Coaching)
Tanárom: Wiesner Edit

Művészetterápiás önismereti csoportok és egyéni terápia (rajz, festés, alkotás, tánc, mozgás, a természet ereje, KIP)
Csoportvezetőim, kísérőim: Sajbán Indira, Dr. Kovács Szilvia, Ocsovai Tünde


Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem