„Mi emberek 5 féleképpen érzékelünk, ellenben a növények jelenlegi ismereteink szerint
20 féle módon tudják érzékelni a környezetüket.”

Gyulai Iván ökológus

Mostanában sokat, intenzíven dolgozok a kertben. Jó nagy terület. Kis kirándulás bejárni az egészet. Estére kettős érzésem van. Fizikailag nagyon fáradt vagyok. Kezem, lábam, minden porcikám átdolgoztam, közben fura módon annyira emelkedett és feltöltött állapotban is vagyok. Kisimulva.

Szöggyam Trungpa könyvében olvastam, mindegy milyen munkát végzek, ha aprólékosan belefeledkezek, koncentrációs gyakorlat lesz belőle, ami a meditáció gyakorlása.

A természet ereje tényleg nagy. Áradásokat tud csinálni, földrengéseket, szélviharokat, tele van energiával. Agyonhasznált jótanács: legyünk sokat a természetben. Aki csinálja, tudja. Igaz. Ott van az energia és a feltöltődés lehetősége. És amikor az elemek együtt vannak jelen (föld, tiszta levegő, napsütés, természetes vizek), sokszoros a töltődésem lehetősége. Mint amikor a tengerparton mezítláb sétálok és utána úszok a tengerben. Vagy a kertben, ahol erősebb a madarak csicsergése és a méhek zúgása az ember termelte zajoknál – fogni, markolni a földet, hajolni földig, szőlővesszőket hajlítani lassan, figyelmesen, türelmesen, kitartóan locsolni a kútból a vizet a veteményre és tovább.

Tapasztalások: nyugalom, fókuszált figyelem, lassulás, csend, türelem, elfogadás, derű, egyszerűség, meghajlás.

természet ereje, fény, levegő, energia, töltődés

Föld, szél, nap – szimbólumok

Különösen erős élmény volt az első tavaszi kerti napom. Kizökkentett. Amikor valami felkavar, akár pozitívan, akár negatívan, érdemes átgondolni, mit is üzen nekem. Ebben segít a szimbólumos gondolkodás. A szimbólumok sűrítmények, jelek, amelyekhez jelentések kapcsolódnak.

FÖLD: a világegyetem egyik őseleme, termékenység, anyaföld, bőség jelkép, megtartó, befogadó, megújulás, mély gyökerek, női minőség, jin, középpont, sárga szín, kettes szám, négyzet, édes íz, gyökér csakra, leföldelés, aktivitás, testtudat.

SZÉL: a hírvivő, felkavaró, elsöprő, kisöprő, életenergia, változékonyság, múlandóság, aktív, férfias, jang, az élet szele, kozmikus és morális egyensúly szabályozója, pusztít és megtisztít, közvetítő.

LEVEGŐ: aktív, szellemi, maszkulin pólus, jang, föld és ég közötti kapcsolat, fény, szabadság, színek, illatok, kozmikus kapcsolatok, élet és lehelet, éltető szellem, tűz és víz közötti közvetítő, emlékek, szív csakra, tapintás, tüdő.

NAP: központ, fény, melegség, élet, aktív, férfias erő, jang, tűz, energia, éltető, kozmikus értelem és igazság, halhatatlan, az élet forrása, napfonat csakra, látás, felfelé mutató háromszög.

„Mert a szél minden változás és alakulás ősforrása, az érzelmek és az életerő összehangolója.”
Liu Hszie: Az irodalom szíve és faragott sárkányai

Rezgések, minden energia

Minden energia körülöttünk és bennünk is. Energia és információ. Az érzelmeinknek is van energiaszintje. A magasabb energiaszintű érzelmek emelnek bennünket, az egészség felé segítenek, növelik az immunrendszerünk erejét. Testileg és lelkileg is.

EGÉSZség
FÉLelem

Egy éve még beszéltünk róla, sajtóban, itt – ott felbukkant, hogy változtatni kéne. Milyen jó volt, hogy a leállt gyárak nyomában feléledt a természet. De többségünk nem gondolja komolyan, hogy alább hagynánk a kényelmes, civilizált életünket azért, hogy életben maradjunk. A természet is, meg mi is, akik annak a nagyobbnak a része vagyunk. Alig várjuk, hogy újra minden a régi legyen. Pörögjünk, nyomuljunk, zajongjunk, szemeteljünk, birtokoljunk, versengjünk, legyőzzünk, kitűnjünk, megszerezzünk.

Rugalmasság, belső erő

BEFELÉ: belső stabilitás, tengelyben maradni, fókuszáltság, nyugalom, figyelem, tudatosság. Gyakorlás.

KIFELÉ: rugalmasság, nem ragaszkodás, menni az áramlással, közösségi kapcsolódás, együttműködés, humánum, emberség, kis közösségek. Minden folyó a tengerbe tart. A nagyobba akar beleolvadni és el is éri azt. Ez már az ember előtt is így volt itt a Földön.

TAPASZTALAT: tényleg jó a természetben lenni. Tényleg jó elcsendesedni és befelé figyelni. Tényleg segít élni, nem félni, túlélni, átélni, beleélni, megélni.

PLUSZ: amikor a két kezemmel és az elemek érintésével létre is hozok valamit.

SZABADSÁG: alapvető természetünk. Belül található meg.

FEJLŐDÉS: a humánus, együttérző, tudatos jelenlét felé. Technikai és tudományos ismereteink és az együttérzés kombinációja a lehetséges jövő.

„A legnagyobb félelmem a mostani helyzettel kapcsolatban az, hogy nem tanulunk belőle semmit. Ebből a krízisből sok tanulságot le tudnánk vonni, ha kinyitjuk a szemeinket. De attól félek, hogy amikor ennek vége lesz, csak folytatjuk tovább a megelőző hülyeségeket és nem tanultunk semmit.
Be kell lássuk, hogy a világ mégis EGY és nem a különbözőségeket kell hangsúlyoznunk, hanem az egységet kellene belátnunk és élnünk. A jövő mindig bizonytalan, de az együttérzésben és az összetartásban megtaláljuk az erőt.”

Dr. Máté Gábor

COACHING: elmondod, meghallgatom, felismerjük, hétköznapira fordítjuk, cselekvésekbe fordítjuk a témádat, gyakorlod, visszajelzek, irányt keresünk, gyakorlatokat végzünk, eszközöket keresünk, szemléletet váltunk, nézőpontot tágítunk, felszabadítunk, örülünk, szokásokat váltunk, kapcsolódunk, együtt vagyunk, elfogadjuk, átéljük.

Hogyan tovább most? Mi neked most a következő lépés a teljesebb, szabadabb életedhez? Mit tudsz megtenni a kiteljesedésedhez? Melyik életterületeden nem érzed magad szabadnak, teljes egésznek? Hogy vagy?

Inspiráltak

  1. Csögyam Trungpa: Munka, szex, pénz
  2. Klausbernd Vollmar: Csakrák
  3. Pál József – Újvári Edit: Szimbólumtár
  4. És a Természet