A coachingot sokféleképpen értelmezik. Amiről én írok, az az én coaching felfogásom, az általam használt eszközökkel, saját élményeimből és tapasztalataimból merítve. Ezek a szemléleti alapok vonatkoznak mind a magánéleti, mind pedig az üzleti, munkahelyi életből hozott helyzeteinkre, ügyeinkre. Itt is, ott is emberek vagyunk, kapcsolatainkban, szerepeinkben.

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát. Egy jó dialógus szeretettel teli, amiben a másik sem tudja, mi a tuti, sem én, de ha jóindulatúak és őszinték vagyunk, megjelenik közöttünk az igazság. Nagy élmény.”
Feldmás András

Támogató kapcsolat

Amikor először mentem én magam egy segítőhöz, aki egy pszichológus volt, nem történt más, mint meghallgatott. Hétről – hétre. És ez nagyon fontos volt nekem. Hogy volt hol és kinek elmondanom a dolgaimat.

Aztán mentem tovább, újabb szakemberekhez és módszereket próbáltam ki. Kerestem. Egy idő után nekem személyesen másra is szükségem volt, mint elmondani, beszélni róla, megérteni a múltam hatását a jelenemre. Kellett az akció, eltávolodni a gondolkodástól, megértéstől és teljes testemmel érezni és cselekedni. Amikor az első intenzív művészetterápiás táboromban részt vettem, ahol pszichodrámával, családállítással, dinamikus mozgásmeditációkkal, alkotással dolgoztunk főleg, egy mélyebb szintre jutottam önmagamban. Nekem ez új kapukat nyitott meg befelé, lefelé, vagy fölfelé, ahogy vesszük. Először lefelé, mert szó szerint „padlót fogtam”.

Segítséget akkor kérünk általában, ha valami „nagyon keresztbe áll” bennünk, ahogy egy tanárom mondta. És nem boldogulunk egyedül, túlságosan nehéz, fáj, nyomaszt, vagy valami van, amiben változást szeretnénk.

Akció és cselekvés

Tapasztalatom szerint a változáshoz nem elég megérteni, mi miért van velünk úgy, ahogy van. Oda kell menni érzelmileg az elakadási ponthoz és ott tenni valami mást, mint anno tenni tudtunk, vagy szokásosan tenni tudunk. Ehhez csodásan segítenek a dramatikus módszerek, többek között.

„Igazi változás csak érzelmi átélésen keresztül lehetséges. Az érzelmi átéléssel fixált viselkedések nem fognak megváltozni a beszélgetés szintjén. Ha kitágítjuk a tudatosságot az éber tudat, ahol a beszélgetés zajlik és az álom tudat közötti módosult tudatállapotokba, akkor a beszéd egy ősibb formájához jutunk el, a szimbolikus gondolkodáshoz. Hozzá tudunk férni nagyon korai elakadásokhoz és olyan állapotokhoz, amiknek a következményei zajlanak most.”

Dr. Daubner Béla

Ilyen szimbolikus nyelvet használunk a pszichodrámában és a szomatodrámában is. Ezek nagy erejét én magam is megtapasztaltam sok száz óra gyakorlás során, majd megtanultam alkalmazni is azokat, használom a coaching folyamat során őket. És mivel folyamatban vagyunk, nem hagylak magadra az élményeiddel. A folyamatunk addig tart, amíg ez mindkettőnk javára válik.

Így a coaching folyamat segít téged az ügyedben új megoldásokat meglátni, kipróbálni, a célodhoz vezető lépéseket megfogalmazni, új viselkedési formákat kipróbálni kapcsolataidban.

Menedék és bátorítás

Végül mindenki maga birkózik meg a nehézségeivel. Mindazt, ami egy coaching folyamatban megvalósul kettőnk között, te kiviszed az életedbe és cselekvésekbe fordítod. A legnagyobb kihívás csinálni valami újat. A régi forgatókönyvet megváltoztatni.
Mindezekhez adok én egy biztos helyet, menedéket, ahol együtt vagyok veled. Bátorítalak új nézőpontokra, viselkedésekre, új akciók és reakciók kipróbálására. Felkutatjuk belső erőidet és mozgósítjuk azokat ügyed érdekében. És sok jó közös ötletünk lesz a hogyan továbbot illetően.

Mikor segít a coaching?

 • Ha döntés előtt állsz.
 • Konfliktusosak a kapcsolataid a magánéletedben, a munkádban.
 • Ha lezárnál, újra kezdenél.
 • Gyászban vagy.
 • Nehéz az önérvényesítés.
 • Ha nehezen boldogulsz közösségekben.
 • Ha szakmát, hivatást váltanál.
 • Ha vannak testi tüneteid, amik visszatérnek és érdekel, mi az összefüggés a tested jelzései és életed egyéb területei között ÉS cselekedni is szeretnél.

Mit tudunk tenni együtt a coaching folyamatban?

 • Beszélgetünk, meghallgatlak.
 • Célokat fogalmazunk meg.
 • Keressük hozzá a motivációdat, erődet, képességedet, támogatóidat és a realitást.
 • Tennivalókat, részcélokat győjtünk.
 • Megnézzük az akadályaidat, akár dramatikus módon.
 • Támogatlak, hogy kreatívan mást, többet tudjál tenni, mint eddig.
 • Kommunikációt gyakorlunk az intellektualizálás helyett a belső élmények megosztására.
 • Örülünk annak, ami megvalósult.

A coaching nem terápiás folyamat. Lélektani alapokra épül és a következtében elinduló hatások pszichológiai fogalmak is egyben, mint pl. önbizalmad erősödése, motiváltságod, tudatosságod, aktivitásod növekedése. Az ügyedre vonatkozó benned rejlő kreatív megoldás és annak megvalósítása között álló akadályokat együtt felszínre hozzuk, tudatosítjuk és elhárítjuk az útból.

„Freud is azt mondta, hogy a terápiának nem az a célja, hogy az ember ne szenvedjen. Amikor valaki elkezd egy terápiát, rettenetesen panaszkodik, hogy mennyit szenved. Amikor befejezi a terápiát, még többet tud szenvedni, mint addig és nem panaszkodik. Tehát megnő az ember kapacitása a szenvedésre. Nehogy bárki egy pillanatra is azt gondolja, hogy a terápia arra való, hogy az ember ne szenvedjen. Minél többet szenvedek, annál jobban tudom, mi az, ami elpusztíthatatlan bennem.”

Feldmár András.

Jó kilátások ezek? Reálisak.
Vagyis nem az élethelyzetek lesznek könnyebbek, egyszerűbbek, kevésbé nehezek, hanem a te belső kapacitásod nő meg és képes leszel könyedebben megélni ugyanazt az élethelyzetet, másképp viselkedni benne.
Amiben erősödhetsz, fejlődhetsz a coaching által, az a nehézségekkel való megbirkózási képességed. Növekszik a belső erőd, a stabilitásba való visszatalálási eszköztárad, harmónikusabb lesz életviteled, nő a rugalmasságod, a felszabadultságod, a lehetőségeid köre, az új forgatókönyveid kipróbálásához való bátorságod és konkrét ügyedre új forgatókönyveid születnek.

Imamalom, a meditáció eszköze. Tudatosság, önismeret, fejlődés.

 „Egyszer valaki azt mondta Nisargadattának:
Maharaj! A szavaid mélyen rezonálnak a szívemben. Érzem az erejüket és tudom, hogy igazak. De ha őszinte akarok lenni, akkor be kell ismernem, hogy egész életemben folyamatosan szenvedést tapasztalok.
És Maharaj így válaszolt:
Nem, ez nem igaz. Te nem szenvedést tapasztalsz, hanem elszenveded a tapasztalásaidat.”
Mooji

(Nisargadatta Maharaj hindu guru, élt 1897 – 1981)

Amit a coaching keretei között megtehetünk együtt, az egy rész az egészből, egy rész az utadon. Van, amikor mélyebb terápiás folyamatra van szükséged, hogy feloldd a korai elakadásaidat és a személyiséged teljes része a korai elakadásaidtól felszabadult legyen. Abban is tudok segíteni, milyen egyéb irányokat javaslok neked még.

Sokféle segítő módszer van. Mindannyian fejlődésben vagyunk, úton vagyunk és más-más fejlettségi szinten vagyunk. A tudatosságunkat tudjuk fejleszteni. Azt, hogy tudatosan mit kezdünk az életünk lehetőségeivel. És a fejlődésnek nincs határa ilyen értelemben. Akár hány éves vagy, mindig van lehetőséged a változtatásra.